Buurtcoöperatie bij BouwWoonLeef

Zelfbouw kent vele smaken. Je kunt zelf je huis ontwerpen en bouwen, of daar professionals voor inschakelen. Maar je kunt ook samen met andere kavelkopers, in een bouwgroep, aan de slag. En ook daar zijn weer verschillende varianten in, zo blijkt uit een nieuwe reportage van Bouw Woon Leef, gemaakt in dé zelfbouwwijk van Amsterdam: Buiksloterham.

“Heel veel bouwgroepen worden opgezet door architecten, aannemers of ontwikkelaars”, zegt architect John Zondag in de reportage. “Vervolgens zoeken ze daar mensen bij, terwijl het ontwerp dan al voor een groot deel klaar is.” Zondag wil het anders. Hij wil meer zelfbouw zoals zelfbouw is bedoeld, waarbij kavelkopers zelf een architect, een bouwer en eventueel een ontwikkelaar inschakelen en vervolgens met hen, en met elkaar, aan de slag gaan. Met De Zelfbouwcoöperatie, een initiatief waarbij kavelkopers veel meer het initiatief hebben, voegt hij in Buiksloterham de daad bij het woord.

John Zondag legt uit wat de Buurtcoöperatie inhoudt

Tussen ideaal en realiteit

Dat was ook het ideaal dat Theo Hendriks voor ogen had, toen hij zich aanmeldde voor zelfbouwproject Black Jack, ook in Buiksloterham. Maar het liep een beetje anders, vertelt hij in de Bouw Woon Leef-reportage. “De realiteit was dat wij pas heel laat in het ontwerpproces zijn ingestapt. Er was eigenlijk al heel veel beslist. Daardoor ging de kopersgroep ook echt een groep worden. Die stonden een beetje tegenover de bouwer en de architect.” Gelukkig werden ze het uiteindelijk over een aantal ingewikkelde zaken eens, aldus Hendriks. “Dat is redelijk goed gegaan. Inmiddels is de kopersgroep ook een VVE geworden.”

Bouw Woon Leef: debat op 2 juni

Bouw Woon Leef geeft op allerlei manieren informatie en inspiratie over bouwen, wonen en leven in Amsterdam, bijvoorbeeld via online filmpjes, televisie, social media en debatten. Het eerstvolgende debat is op donderdag 2 juni (vanaf 20.00 uur) in Pakhuis De Zwijger, en gaat over de transformatie van Buiksloterham. Behalve Amsterdam Woont zijn ook de gemeente Amsterdam, omroep AT5 en vastgoedbelegger Bouwinvest partners van Bouw Woon Leef.