John Zondag bij BNR Bouwmeesters

Op 9 september 2015 was John Zondag te gast in het radioprogramma BNR Bouwmeesters. De uitzending was gewijd aan ‘De Zelfbouwrevolutie’.

Te gast waren Marcel Kastein (directeur De Regie), Jacqueline Tellinga (programmamanager Gemeente Almere en ook lid van het landelijk Expertteam Eigenbouw) en John Zondag (architect en zelfbouwer in de Buiksloterham, Amsterdam-Noord) .

Jan Postma stelde – begrijpelijk – kritische vragen over het feit dat er in Amsterdam wekenlang gekampeerd wordt op een zogenoemde ‘zelfbouw-camping’. Is het niet raar dat mensen al vanaf augustus in de rij staan voor een zelfbouwmarkt die pas in oktober plaats vindt? John Zondag erkent dat dat heel lang is, maar wijst er ook op dat in de berichtgeving vaak wordt onderbelicht dat het fenomeen ‘zelfbouwcamping’ in 2011 spontaan is ontwikkeld door de zelfbouwers zelf. En dat het eigenlijk ontzettend goed past bij het idee van zelfbouw: bij de groeiende trend dat mensen zelf het heft in eigen handen wil nemen is het logisch dat mensen ook zelf de wachtrij organiseren. Bijkomend voordeel is dat mensen vanaf dat moment een enorm gevoel van gedeeld eigenaarschap ontwikkelen:

https://www.bnr.nl/player/archief/20150909153155180

Later in het interview worden Marcel Kastein, Jacqueline Tellinga en John Zondag ondervraagd over het feit dat tijdens de crisis zelfbouwers wel bleven bouwen, waar de ontwikkelaars het lieten afweten. Wordt deze trend nu de nek omgedraaid zodra het economisch weer beter gaat?