Optieovereenkomst kavel 20c getekend

De optieovereenkomst voor kavel BSH20c is getekend. John Zondag tekende als initiatiefnemer van De Zelfbouwcoöperatie op 23 mei 2016 de optieovereenkomst met Pierre van Rossum, directeur van Grond&Ontwikkeling.

De Zelfbouwcoöperatie is een initiatief om zelfbouwers meer toegang te geven tot de grondmarkt in Amsterdam. Nadat de bouwgrond in Amsterdam sinds 1950 traditioneel al decennia van te voren werd verdeeld onder eerst corporaties en later de grote ontwikkelaars, leek er in 2011 een kentering te komen met de introductie van zelfbouw als een nieuwe tegenkracht in de woningmarkt.

Het duurde echter niet lang tot ook deze nichemarkt gekaapt werd door alerte ‘zelfbouwcowboys’ die zowel individuele als collectieve kavels weg-kaapten voor de neus van de mensen voor wie deze kavels eigenlijk bedoeld waren. De Zelfbouwcamping in 2015 was daar een bewijs van.

In 2016 slaagde John Zondag samen met John van Diepen erin om een kavel te verwerven op basis van een authentiek verhaal. Onze inzending werd beloond met de maximale score: twee keer een 10.

Ons verhaal was gebaseerd op het eenvoudige idee om ook in een CPO-project de essentie van zelfbouw – individuele keuzevrijheid – zo dicht mogelijk te benaderen. Daarnaast hadden we een aantal innovatieve  samenwerkingsvormen bedacht, waarbij ook de mensen uit de buurt deel konden nemen onder de noemer Buurtcoöperatie. Na het verwerven van de optie heeft de bouwgroep een architect gekozen. En bleek dat (een deel van) de bouwgroep niet zo zat te wachten op een Buurtcoöperatie.

Desalniettemin respecteren wij de vrijheid van keuze van de bouwgroep, meer dan wat dan ook. We zijn er trots op dat we onze bouwgroep in staat hebben gesteld om een dergelijke keuze te maken.