De Stad vernieuwt

Lezing 15.12.2016 : Innovatieve gebiedsontwikkeling na de crisis

“wel zelf even het geluid aanzetten”

Eind 2016 werd ik gevraagd een lezing te geven in Groningen, op het symposium De Stad Vernieuwt. Ik heb daar verteld over de gebiedsontwikkeling in de Buiksloterham.

Van 2011 (‘Klein is het nieuwe groot’) tot 2016 kun je vaststellen dat er een heleboel kwaliteit is gegenereerd door het feit dat kleine partijen in tijden van crisis het hebben aangedurfd om te gaan ontwikkelen op een groot bedrijventerrein. Eind 2016, als de economie weer op volle toeren gaat draaien, delven deze kleine partijen al snel het onderspit, als ook de grote spelers het grote geld weer gaan uitrollen over het gebied.

John Zondag is helder: de gemeente zou een veel scherpere grondpolitiek moeten voeren, waarbij te allen tijde de kleine partijen als eerste de mogelijkheid moet worden geboden om als pioniers aan de slag te gaan. Dat betekent niet dat er alléén kleine ontwikkelaars de kans moeten krijgen; maar wel dat hun bijdrage noodzakelijk is om innovatie tot stand te brengen in de gebiedsontwikkeling. Kleine partijen maken authentieke projecten en durven echte risico’s te nemen. Dat creëert meerwaarde voor het hele gebied en is dus lucratief voor iedereen.