Zon op KNSM (2019)

ZCSA begeleidt zo nu en dan VvE’s bij het plaatsen van zonnepanelen. Dat is in de meeste gevallen niet zo heel moeilijk, de meeste VvE-besturen kunnen dat prima zelf afhandelen. ZCSA heeft zich gespecialiseerd in ‘complexe gevallen’. We doen dat niet heel vaak: gemiddeld 1x per jaar. Voldoende om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen, en altijd uitdagend omdat het immers gaat om gevallen die anderen niet kunnen oplossen.

In 2019 zijn we betrokken geraakt bij de KNSM-kantine. Het toeval wil, dat we in 2013 de buren van VvE Diogenes hebben geadviseerd. Daar zijn in 2014 zo’n 140 zonnepanelen geplaatst, door Zon&Co. Bijzonderheid was daar, dat we een innovatieve opbrengstgarantie in kWh hebben bedongen.

Bij de KNSM-kantine is de bijzondere situatie dat er grote verschillen bestaan in draagkracht tussen de oorspronkelijke kunstenaars en degenen die er daarna zijn komen wonen. Dit vormt een uitdaging bij het verduurzamen van het gebouw. ZCSA begeleidt de VvE niet alleen met een gedegen analyse van de opbrengst en kosten van de zonnepanelen, maar ook door een koppeling te maken met verdere verduurzaming.

Wat de KNSM-kantine uniek maakt, is dat het gebouw extreem veel dakoppervlak heeft, en dus een zeer groot potentiëel energieleverend vermogen. Als we een vergelijking maken met een appartement in de Pijp, dan heeft dat 15-20m2 aan dakoppervlak per woning. Bij de KNSM-kantine is dat 200m2 per woning.