La Ferme 28

In 2022 heeft Zondag CS een boerderij gekocht in de Champagnestreek, nabij Troyes (F). Op 13 juli kregen we de sleutel dus ’s avonds was er vuurwerk. De boerderij wordt in eigen beheer opgeknapt. De boerderij was 30 jaar lang niet onderhouden: er was al wel 1 werkende kraan en 1 werkend stopcontact: dat zijn twee belangrijke basisvoorwaarden.

Boerenverstand Het gebouw bestaat uit drie delen: een woning, een zolder en een schuur (‘grange’). De indeling van het gebouw is functioneel en logisch en is feitelijk gebouwd rondom een reusachtige schoorsteen. De toekomstige indeling volgt daarom als vanzelf. Gekozen is voor een benadering waarin de boerderij met eenvoudige, traditionele (en daarmee ook verrassend duurzame!) middelen zal worden gerenoveerd.

We zijn begonnen met het bouwen van een droogtoilet en het maken van een composthoop. De tweede stap was het leeghalen van de oude woning op de begane grond en het laten aanleggen van een nieuwe elektrische installatie. Binnen korte tijd was de keuken weer bruikbaar.

Kalkhennep We ontdekten al snel dat we met kalkhennep wilden gaan werken. De houten begane grondvloer was helaas erg vochtig en verrot aan de onderzijde. De houten vloer is gedemonteerd en zal worden hergebruikt. We hebben zelf in de woonkamer en de slaapkamer een 23cm dikke kalkhennepvloer gemaakt. Dit is een prettig materiaal om in eigen beheer te verwerken. Bovendien is kalkhennep een materiaal dat historisch uit de ze streek komt. Tot slot is het ook nog eens erg duurzaam en betaalbaar. Met een betonmolen is zo’n 10m3 kalkhennep gemaakt. De vloer wordt afgewerkt met een kalk-chape.

Isolatie Het gebouw heeft dikke natuurstenen muren die met kalkmortel zijn gevoegd en daarmee zowel vocht als warmte goed kunnen bufferen en weer afgeven. Een deel van de buitenwanden wordt aanvullend geïsoleerd met kalkhennep. De zoldervloer wordt geïsoleerd met een chape van vermiculite. In het dak wordt gekeken of we dit met ruwe schapenwol kunnen isoleren. We vervangen alle kozijnen.

Installaties De elektra hebben we laten doen. We gaan verwarmen met twee houtkachels, waardoor we de schoorsteen optimaal benutten. We doen zelf al het loodgieterswerk (riool en stromend water). We zijn bezig met een low-budget waterzuiveringsinstallatie op basis van anaerobe én aerobe zuivering. Warm water maken we met heat pipes. Zonnepanelen plaatsen ligt voor de hand maar is in Frankrijk ingewikkelder dan in Nederland.

Hergebruik De oude balken en de planken uit de begane grond vloer worden hergebruikt voor een entresol en een trap in de grange. Het enige wat we echt niet zelf kunnen is het dak. De dakdekker heeft het dak vervangen. De oude balken uit het dak worden hergebruikt in de zoldervloer. Kapotte dakpannen worden gebruikt als oprit (gravel) en als fundering in een buitenbadkamer in de grange.

PROGRAMMA

  • Verbouwing oude boerderij

LOCATIE

  • Champ sur Barse (F)

OPDRACHTGEVER

  • Zondag CS

AANNEMER

  • In eigen beheer

JAAR

  • 2022-...