Binnentuin Together4you

Een royale binnenhof voor een robuust gebouw

Bouwgroep Together4you bouwt 14 woningen op kavel 4-09 op Centrumeiland in het Amsterdamse wijk IJburg. Centrumeiland wordt een wijk met een intiem maar ook stedelijk karakter, 70% zelfbouw en hoge ambities wat betreft duurzaamheid.

Ons kavel is gelegen aan de zuidwestzijde van het eiland, op de hoek van de Muiderlaan en de Huiswoudstraat. Sinds oktober 2019 hebben we hard gewerkt aan een robuust maar ook flexibel ontwerp. Het voorlopig ontwerp is in maart 2020 afgerond. Met een kerngroep van vijf leden hebben we een gebouw­casco bedacht dat haalbaar en concreet is, maar dat ook inmiddels al bewezen heeft flexibel te kunnen worden ingevuld.

Alle woningen zijn minimaal tweezijdig georiënteerd en grenzen allemaal aan de stille binnentuin. In de binnentuin is een evenwicht gezocht tussen functionaliteit, verblijfs­kwaliteit en duur­zaamheid. Om te beginnen is er een optimale parkeeroplossing bedacht, waarbij er zoveel mogelijk tuin overblijft, met een zo groot mogelijke verblijfskwaliteit. Daarbij is een afstemming gezocht tussen privé-tuin, collectieve tuin en (aansluiting op) openbare ruimte. De tuin is ook nog eens heel duurzaam: regenwater wordt vertraagd afgevoerd en opgeslagen en er wordt zelfs een bos geplant (Tiny Forest).

Er wordt maximaal ingezet op het thema ‘klimaatbestendigheid’. Door regenwater vertraagd af te voeren en deels op te vangen in buffers wordt het mogelijk om daktuinen, een vijver en een ‘tiny forest’ 365 dagen per jaar ‘nul-uit-de-kraan’ te onderhouden. Hierdoor worden de doelstellingen van Amsterdam-Rainproof ondersteund en wordt óók maximaal bijgedragen aan gezonde lucht en biodiversiteit. Door middel van een tiny forest wordt een veelvoud aan schonere lucht gegenereerd t.o.v. een conventionele tuininrichting.


.

PROGRAMMA

  • 14 energieneutrale woningen in bouwgroep (medeopdrachtgeverschap)

LOCATIE

  • Centrumeiland, Amsterdam-IJburg

OPDRACHTGEVER

  • Building4you

ONTWERPTEAM

  • ZCSA, NAP, de Ingenieursgroep, S&W Consultancy, de Waterfabriek

AANNEMER

  • van den Hogen Bouwbedrijven

JAAR

  • 2019 - heden