Seizoensvariatie van de zonkracht

Bron: RIVM

De zonkracht varieert over het jaar omdat de zonshoogte afhankelijk is van het seizoen en omdat de ozonlaagdikte een jaarlijkse cyclus vertoont.

Nederland

In Nederland wordt de hoogste zonkracht vier tot vijf dagen na midzomer verwacht. Op zo’n vier dagen per jaar komt de zonkracht boven de 7. De afgelopen elf jaar is slechts op twee dagen een waarde boven de 8 gemeten. In midwinter is de zonkracht in Nederland kleiner dan 0,5.

De onderstaande figuur laat voor elke dag van het jaar zien tussen welke waarden de maximale zonkracht fluctueert. De donkerste tint geeft de mediane waarde aan; de zonkrachtwaarde waarbij 50% van de waarnemingen hoger en 50% lager is.

De bandbreedte wordt veroorzaakt door de dag-tot-dag verschillen in bewolking en ozon, waarbij de extremen aan de onderkant voornamelijk worden veroorzaakt door extreem zwaar bewolkte dagen. De extremen aan de bovenkant zijn een combinatie van dagen zonder bewolking en lage ozonwaarden. Vooral in het voorjaar zijn het de dagen met lage ozonwaarden die er uitspringen. Bovenstaande figuur is afgeleid uit de metingen van de afgelopen 11 jaar (1996-2006).