De 4 seizoenen-installatie: Winter

In ons eigen woon-werkhuis installeerden we een cv-houtkachel. De ervaringen delen we in deze blog.

We hebben een 18kW cv-houtkachel van Kratki. Dit is een Poolse kachelfabrikant die ons werd aanbevolen door Endusol. Als de kachel aan staat wordt het erg warm voor de kachel. Dat is in de winter soms best lekker, maar in een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning produceert een dergelijke kachel al snel veel te veel warmte. Wij hebben een huis van 800m3 dus hebben het vermogen toch wel nodig.

We hebben lang gezocht naar de juiste plek voor deze kachel. Uiteindelijk hebben we besloten om hem op de onderste woonlaag te plaatsen (op de eerste verdieping), die via twee vides en trapgaten in verbinding staat met de verdiepingen erboven. Dit blijkt erg goed te werken. De overtollige warmte kan weg via de vides. Warme lucht stijgt op. De woonkamer wordt lekker warm. De slaapkamer op de tweede verdieping ligt een beetje achteraf en blijft daardoor lekker koel.

Onze CV-houtkachel heeft drie nadelen: omdat hij op de eerste verdieping staat moet al het hout omhoog worden getild. Maar ook daar krijg je het wel weer warm van. Tweede nadeel is, dat de grote glasruit erg veel warmte doorlaat. We willen de ruit verkleinen. Derde en grootste nadeel is dat de kachel toch erg veel fijnstof produceert. We overwegen een fijnstoffilter. En we kunnen het gebruik van de houtkachel ook beperken als de warmtepomp is geïnstalleerd.