4-seizoenen-installatie: Zomer

ZCSA bouwde een woonwerkhuis met een 4-seizoenen-installatieconcept. In dit bericht lichten we de zomersituatie toe.

Op de hoogste trede van de duurzame-energiebronnen-top 5 staat: de zon. De zon is een oneindige bron van energie, die het huis direct kan verwarmen, zonder zonnepanelen of heat pipes, door simpelweg in te stralen door het raam. Daarnaast kun je elektra opwekken met PV-zonnepanelen. En je kunt warm water maken met de zon.

Er bestaan verschillende manieren om water te verwarmen. De meest low tech manier is bekend van de camping: als je een zak maakt van zwart plastic, en deze in de zon zet, kun je na een paar uur warm douchen. Je kan ook een tuinslang onder de (zwarte?) dakbedekking aanbrengen, dat heeft een vergelijkbare werking. Wel moet je dan oppassen dat het in de winter niet kapotvriest. Het blijft toch een beetje houtje-touwtje.

Als je het goed wilt aanpakken kun je werken met zonnecollectoren. Er bestaan vlakke-plaatcollectoren en heat pipes. In ons huis hebben we 60 heat pipes geplaatst. We hebben de hoeveelheid afgestemd op de benodigde hoeveelheid warm water, in de zomer. Het heeft geen zin om meer warm water te maken dan nodig. De heat pipes werken zonder dat je er omkijken naar hebt. Onze heat pipes zijn geleverd door Endusol uit Huizen.

De ervaring leert dat de hoeveelheid energie die de zon levert in de winter onvoldoende is om in warm tapwater te voorzien. Het is verstandig om een realistische inschatting te maken van de zonnekracht door het jaar heen. Deze is – niet heel verrassend – verwant aan de opbrengstgrafieken van PV-panelen.

Je kan ook warm water maken met elektra. Als je veel zonnepanelen kunt plaatsen is dat een optie. Op de aan Urgenda verbonden webwinkel www.thuisbaas.nl worden compacte heaters aangeboden die je kunt plaatsen waar ze nodig zijn: in de gootsteenkast, naast de douche, etcetera. Hiervoor is wel krachtstroom nodig. Voordeel is, dat je geen warm water hoeft te bewaren. Bijkomend voordeel is, dat je – als er gesaldeerd kan worden – de opgewekte elektra niet meteen hoeft te gebruiken maar ’s zomers ook kunt opwekken voor gebruik in de winter.