Infrarood verwarming

ZCSA onderscheidt zich door een actieve bemoeienis met installatie-systemen. Dat is begonnen vanuit een opvatting over het vak. Architectuur zou meer moeten zijn dan alleen een esthetisch ontwerp. Uiteindelijk is het doel van bouwen om comfort te bieden. Vanuit een nieuwsgierigheid als ingenieur heb ik me verdiept in innovatieve technieken.

Als ontwerper van grootschalige projecten heb ik van 1990-2010 veel kennis opgedaan over allerlei verschillende installatieconcepten. Toch is de meest waardevolle kennis ontstaan vanuit de eigen ervaring bij het zelf bouwen van een huis. Het verschil zit hem er vooral in dat je er toch nog een keer extra over nadenkt als je je eigen geld uitgeeft.

Dit is versterkt door de kleine schaal van zelfbouwprojecten waarbij de architect noodgedwongen terugkeert naar de rol als bouwmeester die overal verstand van moet hebben. Ik ben inmiddels gewend om zelf een warmtevraagberekening te maken en gedegen – vaak ongevraagd – advies te geven over het installatie-ontwerp.

Infraroodverwarming is daarbij een interessante ontwikkeling. Nu er in Nederland een ‘van-het-gas-af’-beweging op gang komt is het niet verwonderlijk dat er in de slipstream daarvan een grote hoeveelheid cowboys nieuwe bedrijven opricht die allemaal pretenderen ‘duurzaam’ te ‘ontzorgen’ maar in feite schaamteloos misbruik maken van het feit dat het bij infraroodverwarming ontbreekt aan objectieve criteria om de duurzame appelen van de niet-duurzame peren te scheiden – of andersom.

Ik heb onder anderen om die reden zelf gekozen om in mijn eigen huis infrarood-verwarming toe te passen in de badkamers. Wegens succes gaan we het uitbreiden naar de koudste slaapkamer en naar de bedrijfsruimte op de begane grond.

Maar ook met opdrachtgevers praten we erover. Wat erg interessant is aan het concept is dat je het